Spelletjes om buiten te doen!

Tegenwoordig zitten kinderen steeds vaker achter een scherm. Het scherm van de televisie, of het scherm van hun IPad, het scherm van hun telefoon of van hun computer. Kinderen worden bedolven onder de technische gadgets en digitale media. Aan de ene kant is het leuk dat ze zoveel mogelijkheden hebben, er zijn echter ook minpunten.

Wanneer je veel achter een scherm zit, dan ben je fysiek niet actief. Terwijl sporten en bewegen juist heel veel positieve effecten heeft. Wanneer een kind beweegt, dan wordt zijn coördinatie verbetert. Ook heeft bewegen effect op de conditie en de kracht van een kind. Sporten en bewegen is ook goed om af te vallen, of om in ieder geval niet aan te komen. Kortom, wanneer een kind voldoende beweegt dan levert dat heel veel positieve dingen op.

Te weinig lichaamsbeweging

Het is overduidelijk dat kinderen en jongvolwassenen vandaag de dag niet voldoende lichaamsbeweging hebben. Sterker nog, tegenwoordig scoren ‘recruitments’ voor het Amerikaanse leger een stuk lager op allerlei gestandaardiseerde fysieke tests. Wetenschappers hebben dit onderzocht en het blijkt dat de lagere testresultaten komen doordat de jeugd van tegenwoordig niet in goede conditie is.

Je voelt je beter wanneer je beweegt

Daar komt nog bij dat sporten en bewegen nog andere hele positieve effecten heeft. Wanneer je de hele dag achter een scherm zit dan heb je niet veel contact met leeftijdsgenoten. Dit is erg negatief voor de sociale ontwikkeling van kinderen. Het is juist heel goed wanneer zij veel optrekken met vriendjes en vriendinnetjes. Ze leren sociale vaardigheden, maar ook voelen zij zich beter.

Tenslotte komen er bij het sporten allerlei stofjes vrij die ervoor zorgen dat jij lekker in je vel zit, dopamine om een voorbeeld te noemen. Het is aangetoond dat sporten helpt om stress te verminderen. Hier zijn vele wetenschappelijke studies naar gedaan.

Om al deze redenen is het belangrijk voor een ouder om je kind te stimuleren om te bewegen en te sporten. Maar dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe ga je dit aanpakken? Er zijn talloze verleidingen voor een kind om binnen te blijven en achter een scherm te zitten. Het helpt natuurlijk ook niet dat veel leeftijdsgenoten hetzelfde doen.

Stimuleer je kind!

Toch kun je als ouder best invloed uitoefenen. De kunst is om je kind ervan te overtuigen dat buitenspelen leuk is. Laat hem zien wat voor leuke dingen je buiten kunt doen en koop de juiste benodigdheden voor je kind zodat hij of zij dit kan doen.

Dit hoeft vaak helemaal niet veel te kosten. Een voetbal kost bijvoorbeeld maar 20 euro en je kan er jarenlang plezier van hebben. In dit artikel hebben we een aantal leuke spelletjes op een rij gezet die je buiten kan doen. Verder leggen we uit wat je nodig hebt om deze spelletjes te spelen.

Voetballen

Het meest populaire spel om buiten te doen is voetbal. De meeste mensen in Nederland zijn hier fan van. Het leuke is dat je er weinig voor nodig hebt. Alleen een bal volstaat al. Vervolgens zijn er talloze kooitjes, trapveldjes en normale voetbalvelden waar je kind naartoe kan gaan. In elke buurt is er wel een plek waar je kan spelen.

Vervolgens zijn er veel verschillende spelletjes die je kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld tienen of zestienen, of doelen of tweeën. Dit zijn klassieke spelletjes die mensen in Nederland al jarenlang doen. Natuurlijk kan je er ook gewoon voor kiezen om een partijtje te spelen, of een panna knockout toernooitje.

Kinderen vinden het ook vaak leuk om trucjes van hun idolen na te doen. Geef ze bijvoorbeeld een video van de mooiste doelpunten en trucjes ooit gemaakt, en stuur je kinderen vervolgens naar buiten om deze trucjes na te doen. Oefening baart kunst en je zult zien dat je kinderen steeds beter worden.

Natuurlijk is het ook mogelijk om je kind op een voetbalclub te zetten. Hier wordt je kind begeleidt door een trainer waardoor hij of zij extra veel leert. Verder ben je een paar uur van de week van hem of haar af, en heb je tijd voor jezelf!

Verstoppertje spelen en tikkertje doen

Voor sommige spelletjes hoef je niet eens speelgoed voor je kinderen te kopen! Je kunt ze ook leren hoe je verstoppertje of tikkertje moet spelen. Deze spelletjes bestaan al decennia en niet voor niets. Het zijn gewoon hele leuke spelletjes om te doen. Je kunt ook voor de verstoppertjes variant ‘buskruiten’ kiezen. Je moet dan de bal wegschieten en in de tijd dat de ‘zoeker’ de bal heeft gevonden, heb jij tijd om weg te rennen.

Vissen is ook heel leuk

Vissen had een poosje een beetje een oubollig imago, maar tegenwoordig is het weer erg populair. Zelfs onder volwassenen is het een geliefde hobby. Voor kleine kinderen is het best om op vissen zoals voorn en brasem te vissen. Ook baars is een goede mogelijkheid. Deze vissen bijten namelijk eerder, wat goed is voor kinderen die een korte aandacht spanne hebben.

Ook is de uitrusting voor deze manier van vissen helemaal niet duur. Je kan voor twee tientjes al een goede hengel met toebehoren kopen. Wanneer je op karper vist dan ben je veel meer geld kwijt. Witvissen zijn ook totaal niet gevaarlijk. Een snoek heeft harde tanden die je kunnen verwonden. Je wilt liever niet dat je kleine kind gebeten wordt door een snoek.

Wanneer de kinderen wat ouder worden, boven de 12, dan is het juist heel leuk om op dit soort vissen te jagen. Je kinderen willen natuurlijk op een gegeven moment ook grotere joekels binnen hengelen. Misschien kan je wel samen op pad om een grote vis te vangen, dat is natuurlijk helemaal supertof!

Op plekken zoals marktplaats kun je vaak goedkoop tweedehands visspullen kopen. Het is dus zeker de moeite waard om hier eens tussen te kijken. Wat natuurlijk al helemaal leuk is, een bootje kopen. Daar kunnen de kinderen meevaren, en tegelijkertijd vissen. Natuurlijk is het voor jezelf ook leuk om een bootje te hebben.