Wat is populair speelgoed in 2022?

Je hebt het waarschijnlijk wel eens meegemaakt, je moet een cadeautje kopen voor een jonger familielid of voor de kinderen van vrienden, maar je hebt geen idee wat je moet kopen. Dit is heel begrijpelijk, het is ook moeilijk om de juiste keuze te maken. Er is namelijk zoveel aanbod! Ook zijn de tijden veranderd, wat jij vroeger leuk vond bestaat misschien niet eens meer, of het is totaal niet meer hip. In dit artikel vertellen wij welk speelgoed in 2022 populair is. Sommige artikelen zijn echte klassiekers, van andere zal je waarschijnlijk nog nooit gehoord hebben.

Unboxing speelgoed

Van deze categorie, unboxing speelgoed, heb je vermoedelijk nog nooit gehoord. Dit is namelijk een vrij nieuw product. Het is geïnspireerd op het openmaken van cadeautjes, wat tegenwoordig erg populair is op YouTube. Vloggers bestellen regelmatig een product en maken dit open voor de camera. Deze video’s zijn razend populair, en de speelgoedindustrie is dit niet ontgaan. Ze hebben speelgoed ontwikkelt wat op creatieve wijze is ingepakt. De kinderen moeten zich door meerdere lagen van inpakpapier werken, in dit product zitten vaak ook de nodige verassingen verborgen. Uiteindelijk treffen ze meestal een simpel object aan, zoals wat snoep of een verzamelobject. Het plezier halen de kinderen dus vooral aan de originele manier van uitpakken. Voorbeelden zijn de Numnoms en L.O.L. Surprise.

Ook in de speelgoedbranche worden robots steeds populairder

Het gebruik van ‘Artificial Intelligence’ wordt steeds uitgebreider. Ook in de speelgoedindustrie zijn robots tegenwoordig populair. Je moet hier natuurlijk niet denken aan robots zoals C-3PO, die kunnen lopen en praten, maar aan wat meer onschuldige varianten. Je hebt bijvoorbeeld de hatchimals, deze moet je kind zelf uitbroeden en vervolgens opvoeden en verzorgen. Ze lijken dus heel erg op de tamagotchi’s uit de jaren 90, alleen waren de laatstgenoemde geheel digitaal. De hatchimals zijn fysieke producten. Ze zijn dus nog echter, waardoor het voor kinderen nog leuker wordt om hier mee te spelen. Ook is het mooi dat kinderen wat ervaring opdoen met het verzorgen van iets, dit leert ze om verantwoordelijk en zelfstandig te zijn.

Dingen bouwen met Playmobil en Lego

Niet al het speelgoed dat tegenwoordig geproduceerd wordt is nieuw. Ook sommige oude formules waar jij in het verleden meegespeeld hebt, zijn nog steeds populair. De beste voorbeelden zijn wel Lego en Playmobil. Waarom zijn deze producten nog steeds zo populair? Dat heeft te maken met verschillende factoren. Allereerst zijn deze bedrijven er heel erg goed in om steeds kleine veranderingen door te voeren, zodat het speelgoed heel goed aansluit bij de huidige generatie. Verder hebben ze zo’n sterke merknaam opgebouwd in de loop der jaren, dat veel mensen het blijven kopen omdat dit het eerste is wat in hen opkomt wanneer ze aan speelgoed denken. Ook veel oudere mensen hebben nostalgische gevoelens wanneer het aankomt op Lego of Playmobil. Hierdoor vinden zij het leuk om dit speelgoed ook aan kinderen te geven.

Natuurlijk heeft het speelgoed zelf ook een enorme aantrekkingskracht. Wat maakt deze producten nou zo leuk? Ten eerste moeten kinderen zelf dingen bouwen en in elkaar zetten. Hierbij kunnen ze hun fantasie gebruiken, en kinderen vinden dit altijd heel fijn. Verder sluiten alle lego en Playmobilproducten op elkaar aan. Je kan een enorme verzameling maken en deze gemakkelijk combineren. Verder is het ook leerzaam voor de kinderen om dingen in elkaar te zetten. Ze leren hierdoor goed nadenken en hun fantasie te gebruiken.

Bordspelletjes zijn eveneens een goede keuze! 

Bordspelletjes blijven ook altijd leuk om te doen zowel voor de kinderen als voor volwassenen. Het leuke aan bordspelletjes is dat je het met de hele familie kunt spelen. Oude spelletjes zoals Monopoly of Risk zijn nog steeds mateloos populair, dit zal vermoedelijk ook nog lang zo blijven. Echter, tegenwoordig zijn er eveneens een hoop nieuwe spelletjes op de markt gekomen. Voorbeelden hiervan zijn Escape Room The Game, Ticket to Ride en 30 Seconds. Het leuke van bordspelletjes is dat je het met meerdere mensen kunt doen en hierdoor een gezellige tijd kunt hebben. Voor kinderen zijn er echter nog meer positieve aspecten. Zij leren namelijk geduldig zijn, goed en strategisch na te denken, en het omgaan met verlies.

Speelgoed gemaakt door Disney

Iedereen is bekend met de films die Disney maakt, de afgelopen jaren hebben ze weer wat enorme kaskrakers op de markt gebracht. Denk bijvoorbeeld aan Dumbo, Mary Poppins, The Lion King en Aladdin. Het leuke aan Disney is dat zij niet alleen films produceren, zij brengen ook heel veel merchandise uit dat aansluit bij de films. Kinderen die heel erg fan zijn van een bepaalde film kunnen dus ook speelgoed kopen dat hierbij aansluit. Voor hele kleine kinderen is Dumbo het vliegende olifantje erg populair. Meisjes vanaf 5 jaar vinden Mary Poppins heel erg leuk. Aladdin en The Lion King is populair bij meisjes en jongens.

Een voetbal doet het nog steeds heel goed!

Natuurlijk spelen kinderen minder vaak buiten dan vroeger, maar zij doen het nog steeds van tijd tot tijd. Iets wat het buiten spelen heel veel leuker maakt is natuurlijk een voetbal. Hier kunnen kinderen meespelen in de voetbalkooi. Echter, veel kinderen zijn zo creatief om ook geheel andere spelletjes te bedenken met een bal zoals buskruiten of stoepranden. Het is als ouder natuurlijk ook erg fijn wanneer kinderen lichamelijk actief zijn omdat dit erg gezond en goed voor ze is. Je wilt buiten spelen het liefst zo actief mogelijk stimuleren!

Speelgoed dat kinderen wat leert over techniek en wetenschap

Niet alleen is het mooi wanneer speelgoed kinderen aanzet om lichamelijk actief te worden. Het is natuurlijk ook aangenaam wanneer kinderen gestimuleerd worden om wat te leren. Er zijn heel veel speelgoedpakketten die kinderen leren over scheikunde of techniek. Het Elektrohuis van Ravensburger is een goed voorbeeld. Hiermee kunnen kinderen zelf schakelingen maken die licht en geluid produceren in een miniatuurhuis.

Wij hebben in dit artikel een aantal van de meest populaire speelgoedtrends op een rijtje gezet. We hopen dat je hier mee uit de voeten kan, en dat je wat inspiratie hebt opgedaan. Wanneer je iets uit dit lijstje koopt, weet je zeker dat je goed zit!